Rozmaringos-sajtos rudak

Emlékszem, amikor vidékre költöztünk, azonnal vettünk fűszernövényeket, zsályát, mentát, snidlinget, kakukkfüvet és persze rozmaringot is, de az utóbbival valahogy soha nem volt szerencsénk....Próbálkoztunk mindig, máshová ültettük, télen betakargattuk a tövét..stb ...hátha! Aztán ez az utolsó cserép amit kiültettünk, végül megmaradt, és most már hatalmas bokorrá nőtt, mindig virágzik, illatozik, és gyönyörű zöld a levele! Nekem itt Pesten nincs rozmaringom, mindig hozok fel otthonról egy jókora köteg szárított rozmaring ágat selyempapírba bugyolálva, egy részét a szárított levélnek üvegbe teszem, a másik adagot a selyempapírban hagyom, ágastól/levelestől, és tepsiben sült krumpli tetejére szoktam tenni belőle pár ágat, valamint a húsevőknek sülteket fűszerezek vele! 



A rozmaringos sajtos rúd parmezánnal igazi kedvenc csemegénk, most parmezán helyett trappistával készítettem, de igazából bármilyen sajttal jó!

hozzávalók

250 g margarin
40 dkg búzaliszt
3-4 ek púpozott reszelt sajt (trappista, gouda, edami..stb.)
1 kis doboz tejföl (140 g)
1 tk só
ha van akkor friss rozmaring (ha nincs akkor szárított)

tetejére

1 tojás felverve a kenéshez
aprított friss rozmaring (vagy szárított)
reszelt sajt



A tészta hozzávalóit előző este is bekeverhetjük, ha közvetlen sütés előtt készítjük, akkor azonnal nyújtható, szaggatható.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
A kockára vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel. 
Hozzáadjuk és elkeverjük benne a reszelt sajtot, az aprított rozmaringot, majd az egészhez keverünk egy doboz tejfölt. 
Egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A gombócot megfelezzük, majd az egyiket lisztezett szilikon sütőlapon/deszkán a sütőlap méretére kinyújtjuk  
Derelyevágóval vagy egy éles késsel kb. 1 centis csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk rozmaringgal és sajttal, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük. 
A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, viszont a sütéshez már kevesebb idő is elegendő.





A rozmaringos-parmezános változat ITT található



Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...