Tökmagolajon pirított újburgonya gerezdek fenyőmagmártással

Hurrrrááááá, itt a nyár.....és bizony nekem ilyenkor 3 hónapig bizsereg a lelkem.....Egyszerűen mindent szeretek benne!! Él a kert, virágba borul minden, kiköltözhetünk a teraszra, erkélyre, mindegy hová, csak ki a szabadba...szívem szerint elraktároznám télire az összes nyári ízt, illatot, hangulatot...itt van végre az újkrumpli, a cukorborsó, amit simán elnassolhatunk csak úgy magában, jön a dinnye, málna, ribizli, őszi és sárgabarack......ja, és ha kinézek az ablakon, a fánk tele van sok-sok apró piros kis 'labdaccsal' ami, ha szeretném, még fülbevalónak is jó..:) Készült is belőle desszert, hozom azt is hamarosan.

Addig ismét újkrumpli, egy kis fenyőmagos mártogatóval. Tepsiben sült hal mellé ettük, de számomra önálló fogásként is megállja a helyét...kerti sütögetős összejöveteleken párosíthatjuk grill húsok, de akár grill zöldségek mellé! Csak lábjegyzetben jegyzem meg, hogy a cukkini jól passzol hozzá!




 Hozzávalók

kb. 1 kg újkrumpli
kb. 1-1,5 ek tökmagolaj


A fenyőmagmártáshoz

100 g fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
3 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé
3 ek víz
1 ek frissen aprított petrezselyem
só és bors



Folyamat

Az újkrumlit megmossuk, szivaccsal/fóliával átdörzsöljük és hosszanti vastagabb cikkelyekre vágjuk. (A burgonyákat 4 felé daraboltam és amelyik nagyon vastag volt, azt vágtam még félbe)
A krumplikat a serpenyőbe helyezzük és meglocsoljuk a tökmagolajjal. Ha nincs megfelelő méretű serpenyőnk, akkor érdemes két részletben kisütni a burgonyát. Alcsony lángon (fedőre most sincs szükségünk) gyakran átforgatva puhára és szép pirosra sütjük, a végén sózzuk.

A mártást elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint is, nem kell más hozzá csak valamilyen olajos mag, egy kevés olívaolaj, és fokhagyma. A fenyőmag akár mandulával is helyettesíthető.

A fenyőmagmártás elkészítése

A fenyőmagot és a fokhagymát turmixgépben apróra vágjuk. Én ezt mozsárban követtem el.
Apránként hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet, a vizet, és simára keverjük.
Beletesszük a petrezselymet, és sóval, borssal ízesítjük.
Tálkába töltjük, a burgonya mellé kínáljuk....és biztos hogy mindenki egyszerre nyúl mártogatni....

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Most szívesen megenném reggelire is, éhes lettem
Elena üzenete…
Bianka!

Hamarosan sül ismét egy cserkós finomság..küldök abból reggelire:))

Amit megkóstolnátok a héten...