Spárga tükörtojással


Spárga...tojás...parmezán...és egy kevéske olívaolaj...Azt azért nem állítom hogy a főétkezést helyettesíti, na de egy könnyed nyári vacsihoz, esetleg előételnek, vagy netán arra hogy ne haljunk éhen...pont kiváló!
A spárga ilyen módon való elfogyasztása nálunk családi hagyomány...igaz, hogy egyszerű recept, viszont a spárga és a tükörtojás annyira jól kiegészítik egymást, hogy emiatt tényleg megérdemel pár sort!
Jut eszembe...most is van a hűtőben 3 csomaggal, ugyanis elhatároztam, hogy az idén előrelátó leszek és fagyasztok le belőle, elkerülvén az év elején jelentkező, egyre erősödő elvonási tüneteket! 

Hozzávalók (2 személyre)

1 csokor (köteg) spárga
2 tojás
olívaolaj
reszelt parmezán



Folyamat

A spárgák fás részeit eltávolítjuk, van aki késsel szokta, szerintem egyszerűbb ha letörjük a végeit (így elvileg a megfelelő helyen fog kettétörni, azaz, pont ahol elválik a fás rész a nem fástól). Ezt nem tudom máshogy megfogalmazni..:)
Egy magas falú edényben sós vizet forralunk.
A spárgát beleállítjuk úgy, hogy a fejek ne érjenek a vízbe.
Alacsony lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
A spárgákat óvatosan egy olívaolajjal kikent serpenyőbe helyezzük és pár perc alatt rázogatva átpirítjuk. Nem kevergetjük, mert akkor darabokra esik, ha elkészült, félretesszük.
Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat felforrósítunk, 2 tojást felütünk, sózzuk, és közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony marad.
(Én úgy szeretem, hogyha a fehér rész ami 'körülöleli a sárgáját' a szélén is jól átsül, ezt úgy szoktam elérni, hogy a sárgájának a szélére csepegtetek párszor a serpenyőben lévő forró olajból, így az is tökéletesen átsül).
A spárgát tányérra halmozzuk, ráhelyezzük a tükörtojást és az egészre parmezánt reszelünk.


Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...